Ako môže chilli paprika ovplyvniť vašu hmotnosť?

Posledná úprava 24.01.2023

Mnoho ľudí bude možno prekvapených, keď zistí, že Capsicum nie je žiadna vzácna alebo zázračne vytvorená zložka, ale obyčajná a bežná súčasť takmer každého jedla, ktoré jete. A to preto, že ak hovoríme o Capsicum, ide vlastne o zeleninu, ktorú bežne nazývame červená paprika alebo chilli.

Čo by ste ešte o paprike mali vedieť je, že táto zelenina má aj iné využitie, ako iba okoreniť vaše jedlo. Paprika sa v medicíne používa často pri liečbe rôznych stavov, vrátane bolesti žalúdka, zažívacích problémov, kŕčov, vysokého cholesterolu a ochorení srdca. Nižšie sa zameriame na konkrétny problém, a to obezitu a schopnosť papriky podporiť chudnutie.

Mohlo by vás prekvapiť, že použitie papriky nie je v rámci priemyslu okolo diét a zdravého stravovania nové, v skutočnosti vedia mnohí pestovatelia o jej schopnosti spustiť v rámci tela termogenický efekt. Je to spojené so skutočnosťou, že má táto zelenina svoju charakteristickú pálivú chuť.

Samotná rastlina bola pestovaná a zbieraná už stovky rokov, pochádza z Ameriky. Ale ako môže táto zelenina dokázať toľké veci? Je to bežná otázka ľudí, ktorí poznajú papriku iba vďaka jej kulinárskym vlastnostiam. Aby sme ju mohli zodpovedať, musíme sa pozrieť na zložky, ktoré Capsicum obsahuje a ktoré ju robia tak užitočnou vo všetkých troch oblastiach – v stravovaní, medicíne a priemysle s chudnutím.

Väčšina variácií, resp. odrôd zeleniny (okrem kápie) obsahuje zložku nazývanú kapsaicín, ktorej odborný názov znie metyl-vanilyl-nonenamid. Ide o chemickú látku, ktorá je schopná rozpustiť sa v tuku v rámci tela. A je to hlavne táto zložka, ktorá je zodpovedná za pálenie a štípanie, ktoré pociťujete počas konzumácie väčšiny paprík a chilli. Je to zároveň táto špecifická zložka, ktorá je zodpovedná za používanie Capsicum vo väčšine medicín, a kvôli ktorej ju používali už roky pred tým, ako ju spoznal moderný medicínsky priemysel.

Obzvlášť pre potreby chudnutia má Capsicum údajne tú schopnosť, že zvyšuje rýchlosť termogenických aj metabolických procesov v tele. Práve preto sa Capsicum stalo bežnou zložkou, ktorú možno nájsť vo väčšine bylinných stravovacích produktoch, ktoré sa dajú nájsť na trhu s prípravkami na chudnutie.

Capsicum tiež dokáže pomôcť ľuďom, ktorí ho konzumujú, aby dosiahli odporúčanú dennú dávku vitamínu C, čo tiež vedie k chudnutiu.

Takže to, čo väčšina považuje za prílohu alebo pochutinu na ochutenie nevýrazného jedla, je v skutočnosti oveľa viac. A to vzhľadom na obsiahnuté látky a užitočné schopnosti, z ktorých môžeme profitovať. V ďalšom texte si ukážeme, ako možno prirodzene zvýšiť množstvo skonzumovanej papriky a snáď tak naštartovať odbúranie tých pár kíl, ktoré sa zdajú byť nezničiteľné.

Ako presne môže Capsicum pomôcť pri chudnutí?

O paprike sa tvrdí, že má veľký dopad na zníženie hmotnosti, a to vďaka viacerým rôznym procesom. Niektoré z nich môžu ovplyvniť hmotnosť priamo a niektoré fungujú cez iné cestičky, a tak prispievajú k redukcii telesnej hmotnosti.

Priamy vplyv chilli na chudnutie

Ako prvé sa pokúsme zistiť, ako vďaka paprike konzument dokáže spáliť viac tuku, a teda znížiť hmotnosť efektívnejšie a ľahšie.

Prvé z tvrdení sa vzťahuje na fakt, že sú papriky bohaté na kapsaicínoidy. Sú tvorené ako sekundárne metabolity, čo znamená, že pre rastlinu nie sú na prežitie životne dôležité, no tvoria sa na pomoc pri jej raste a rozvoji. To je dôvod, prečo odrody ako kápia tieto látky neobsahujú. Kapsaicín, ktorý bol spomenutý skôr, je typ tejto zlúčeniny. Existujú tvrdenia, že je schopný podporiť metabolizmus a zvýšiť rýchlosť spaľovania tukov v rámci tela. Čím sa znižuje celkové množstvo kalórií, ktoré uchovávame ako extra telesnú váhu. Presnejšie, táto zelenina slúži ako takzvaný termogenický agent, čo znamená, že dokáže zvýšiť „rýchlosť“, akou sa nadbytočná hmotnosť uvoľňuje z telesných zásob a spaľuje sa, pričom vytvára teplo.

Aby sme mohli vysvetliť, ako to funguje… predstavte si, že ste práve zjedli papriku. Niet pochýb, že sa tým vyvolalo zvýšenie telesnej teploty vášho tela. Pretože to je vlastne to, čo sa častokrát popisuje ako tá „pálivosť“ pri väčšine štipľavých jedál. Keď vaša základná telesná teplota stúpne, stimuluje nárast metabolizmu, pretože bolo vyprodukovaného viac tepla, čo spôsobilo, že sa tuk spaľuje oveľa rýchlejšie. To je proces, ktorý sa označuje ako termogenéza. Je to vytvorenie tepla, ktoré dokáže znížiť hmotnosť a je to preto, že termogenéza stimuluje hnedé tukové bunky, aby spálili naše biele tukové bunky, ktoré by sa inak uložili v tele.

Tento proces môžete vyvolať aj pri jedení potravín podobných paprike a chilli. Máte tendenciu začať sa potiť, a to práve kvôli ich štipľavosti. Toto potenie môže tiež znížiť hmotnosť. Je to síce nepriame, pretože prichádzate o váhu, ktorej sa hovorí „váha z vody“. Teda strácate vodu, ktorú vaše telo uchovávalo.

Vitamín C

Už bolo spomenuté, že Capsicum obsahuje veľké množstvá vitamínu C, čo môže byť pri chudnutí tiež prínosné. Je to preto, že vitamín C ľudia potrebujú kvôli správnemu spracovaniu tukov. Presnejšie povedané, je potrebný na podporu molekúl, ktoré sú potrebné a využívané pri oxidácii (spaľovaní) a pri metabolizovaní tukových tkanív. Bez odporúčanej hladiny vitamínu C v strave sa telu horšie využíva tuk, ktorý je už uložený. Preto ľudia zhadzujú kilá ťažšie.

Okrem toho môže nedostatok vitamínu C viesť k neefektívnemu cvičeniu. Nedostatočné hladiny tohto vitamínu vedú k tomu, že sa tuk neustále ukladá, čo vedie k zníženému použitiu tuku počas cvičenia. To znamená, že ho možno spáliť dokonca menej, hoci do cvičenia vkladáte maximálne úsilie.

Takto teda môže konzumácia papriky podporiť chudnutie priamo a zdá sa, že má potenciál stať sa veľmi užitočnou pre tých, ktorí sa snažia schudnúť, no zvýšené spaľovanie tukov a zrýchlenie metabolizmu im na to nestačia. Capsicum má však aj nepriame chodníčky, ako stimulovať zníženie hmotnosti.

Nepriamy vplyv chilli na chudnutie

Začnite tým, že sa zamyslíte, kedy naposledy ste jedli štipľavú papriku alebo chilli. Čo ste cítili? Máte pocit zvýšenej ostražitosti alebo nervozity? Je to spôsobené tým, že keď zjete takýto druh jedla, stúpne vám adrenalín a to vyústi do ďalšieho nárastu energie. Pre chudnutie je to prínosné dvoma spôsobmi. Po prvé, viac energie znamená, že jej môžete použiť viac na spracovanie jedla a to zvyčajne znamená zvýšenú rýchlosť metabolizmu. Druhý spôsob je vzhľadom na chudnutie viac nepriamy, no stále veľmi užitočný. Ak by ste užívali Capsicum ako výživový doplnok na chudnutie, vždy, keď by ste prehltli tabletku by ste vlastne navýšili vašu energiu, čo by vám umožnilo zvýšiť schopnosť tela, vydržať dlhšie cvičiť. A nie je vôbec prekvapujúce, že samotné cvičenie môže mať významný vplyv na zníženie hmotnosti.

O výťažku z papriky sa tiež hovorí, že je schopný redukovať hladiny LDL cholesterolu. To je cholesterol v lipoproteínoch s nízkou hustotou a je známy pod označením „zlý cholesterol“. Vysoký cholesterol môže vyústiť do stavu, kedy sa telo stane menej vnímavé, dokonca odolné voči inzulínu. Toto prispieva k chudnutiu tým, že pri vytvorení inzulínovej rezistencie má telo pocit, že potrebuje skonzumovať viac, aby mohlo vytvoriť inzulín, o ktorom si myslí, že sa mu ho nedostáva.

S týmto bodom sa spája aj fakt, že výťažok z papriky údajne dokáže stabilizovať hladiny krvného cukru, čo môže dlhšie udržať pocit sýtosti a pomáha telu pri rozhodovaní, kedy potrebuje jesť. A to oveľa efektívnejším spôsobom. Môže to následne vyústiť do takého stavu, že budeme konzumovať menej sladených potravín, čo tiež môže ovplyvniť, koľko človek schudne.

O Capsicum sa tiež hovorí, že pomáha pri udržiavaní zdravej pokožky, očí a slizníc. Vďaka paprike fungujú oveľa lepšie. Dokáže tiež stimulovať cirkuláciu krvi, a to kvôli jej schopnosti zvýšiť teplotu tela.

Hoci to samo o sebe nevedie k poklesu váhy, môžu všetky tieto veci ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť, pomôcť zabezpečiť, že ich telo funguje naplno a optimálne. Tým sa dostanú do lepšej pozície pre chudnutie, v porovnaní s tými, ktorých telá nepracujú natoľko efektívne.

Čo hovoria a paprike odborné štúdie – sú tvrdenia podložené dôkazmi, alebo ide iba o fikciu?

Tvrdenia o súvise používania papriky a zdravotných prínosov nie sú vôbec nepôsobivé a ak sa preukážu ako pravdivé, mala by táto špeciálna pochutina veľmi výrazný vplyv pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Je to ale vedecky podložené, alebo ide iba o zveličovanie? Vedci riešili viacero klinických štúdií, ktoré reprezentujú všeobecný názor na Capsicum a jeho prínosy pre chudnutie.

Prvá štúdia

Prvou hypotézou je, že paprika dokáže pôsobiť ako termogenický agent. Pridanie kapsaicínu do stravy bolo sledované vo vzťahu k termogenickým vlastnostiam Capsicum. Ako si spomínate, kapsaicín je látka, ktoré sa v tejto zmesi nachádza.

Sledované osoby sa zúčastnili na štyroch 36-hodinových sedeniach v respiračnej komore, kde vedci merali ich výdaj energie, oxidáciu a tlak krvi. Boli rozdelení do štyroch skupín a dostávali buď 100% alebo 75% dennej energetickej požiadavky a to buď vo forme 100% kapsaicínu, 100% placeba, 75% kapsaicínu alebo 75% placeba.

Zdrojom kapsaicínu bolo 1,03g červenej chilli papriky. Vybrané testované osoby ju dostávali ku každému jedlu.

Výsledky preukázali, že v rozpore so všeobecnou mienkou, sa v tomto prípade neprejavil žiadny výrazný nárast v termogenéze vyvolanej kapsaicínom. Bola však zaznamenaná výrazná zmena v rýchlosti metabolizmu počas spánku. U kontrolných skupín bola podstatne nižšia než u skupín, ktoré dostávali doplnok s obsahom kapsaicínu. Rovnako, hladiny oxidácie tuku sa výrazne zvýšili pri užívaní kapsaicínu. Nižší bol následne aj respiračný kvocient, z čoho vyplýva, že v týchto skupinách došlo k výraznejšej oxidizácii tuku. Hodno tiež poznamenať, že krvný tlak subjektov sa medzi skupinami nelíšil.

Druhá štúdia

Ďalšia štúdia sledovala vplyv kapsaicínu vo výživovom doplnku na chudnutie. Štúdie sa zúčastnili muži aj ženy, v priemere vo veku 33 rokov. Štúdia trvala osem dní a jej súčasťou bolo premeriavanie rôznych telesných hodnôt. Podľa toho sa rátala telesná kompozícia sledovaných osôb.

Liečebná kúra pozostávala z aktívnych zložiek získaných z červenej papriky (Capsicum annum), 2% váhy tvorili kapsaicínoidy. Výťažok bol vyformovaný do guličiek a tie uložené v slnečnicovom oleji. Zo zmesi sa následne vyrobili želatínové kapsule určené na samotnú konzumáciu. Kapsule užívali sledované osoby dvakrát denne, osem dní po sebe.

Výsledky ukázali, že liečba bola dobre tolerovaná všetkými testovanými osobami, iba jeden účastník hlásil žalúdočné problémy kvôli užívaniu kapsúl. Nevyskytli sa žiadne výrazné zmeny pri konzumácii tekutín, príjme jedla či v rámci apetítu. Zaznamenal sa však termogenický nárast. Sledované osoby preukázali zmeny v telesnej kompozícii, čo bolo podľa odborníkov spôsobené faktom, že kapsule účinkovali ako termogenický agent. Subjekty tiež mali viac čistej váhy, v porovnaní s telesnou kompozíciou pred liečbou. Záverom štúdie je, že kapsaicín je sľubná bioaktívna zložka v procese udržiavania hmotnosti.

Vyskytujú sa nejaké vedľajšie účinky?

Ako ukazuje výskum, nie sú známe žiadne vážne vedľajšie účinky spájané s užívaním Capsicum ako doplnku na zníženie hmotnosti. Nie je to však nič prekvapivé, pretože ide o zeleninu, ktorú ľudia pridávajú do rôznych jedál vlastne denne.

Treba však poznamenať, že extrémne vysoké dávky počas dlhého obdobia môžu viesť k niekoľko málo vedľajším účinkom, ktoré sú považované za mierne nepríjemné. Ide napríklad o podráždenie žalúdka a zažívacie ťažkosti.

Výživové doplnky s obsahom Capsicum nie sú tiež vhodné pre ľudí, ktorí netolerujú štipľavé prísady a sú obzvlášť citliví k tomuto typu potravín. V takom prípade vyvolá výživový doplnok rovnakú reakciu, ako by ste papriku zjedli v rámci stravy a môžu sa vyskytnúť žalúdočné kŕče, riedka stolica alebo kŕče brucha.

Čo hovoria samotní konzumenti?

Aby sme sa pozreli na prínosy pre chudnutie vďaka výživovým doplnkom s obsahom papriky Capsicum zo všetkých strán, tu sú názory konkrétnych ľudí, ktorí výživový doplnok užívali.

Z 271 užívateľov dalo päť z piatich bodov až 145 ľudí, štyri body udelilo 79 ľudí. Žiaden z týchto konzumentov výživového doplnku nehlásil vedľajšie účinky. Aj pri nízkom bodovom ohodnotení bolo zaznamenaných iba málo sťažností ohľadom vedľajších účinkov. Ak boli udané pripomienky, išlo o zvýšené potenie či o závrate, čo môže byť spôsobené citlivosťou na niektorú zo zložiek doplnku.

Jeden potenciálne vážny vedľajší účinok sa objavil dvakrát, a to dýchavičnosť. Pri klinických štúdiách ohľadom doplnkov s paprikou Capsicum nebol takýto vedľajší účinok vôbec spomínaný. Je preto možné, že užívatelia doplnku trpeli na iné zdravotné problémy. Vo všeobecnosti však nie je vhodné užívať tento doplnok, ak trpíte problémami s dýchaním.

Je možné, že ide tiež o výsledok intolerancie voči doplnku, resp. paprike ako takej. Každopádne sa aj pri výživových doplnkoch s obsahom Capsicum, hoci ide o prírodný doplnok, odporúča konzultovať pred začatím jeho užívania vášho lekára. Uistíte sa tak, že nehrozí žiaden zdravotný problém a užívanie Capsicum je pre vás bezpečné.

Okrem týchto pripomienok bolo najčastejšou sťažnosťou fakt, že Capsicum nepomohlo po jednom mesiaci užívania pri znížení hmotnosti. Je to však v ostrom kontraste s ohlasmi, kde konzumenti doplnok chválili a hlásili výrazné zníženie hmotnosti. Tento rozdiel pri chudnutí možno vysvetliť individuálnou senzitivitou na látku. Napríklad, ak jete pikantné jedlá, v ktorých je aj Capsicum, denne, prípadne minimálne raz do týždňa, je samozrejmé, že efekt zníženia hmotnosti nebude natoľko dominantný, ako keby ste papriku bežne konzumovali iba zriedkavo. Je to preto, že si telo dokáže vypestovať toleranciu na látky, ktoré pozná a na ich príjem je zvyknuté.

Treba tiež podotknúť, že hodnotiaci, ktorí dali doplnku 4 a 5 bodov, zároveň buď dodržiavali diétu s nízkym obsahom kalórií, alebo cvičili. Prípadne oboje. Z toho vyplýva, že Capsicum funguje najlepšie v kombinácii s dobre premysleným režimom zameraným na chudnutie. V konečnom dôsledku, Capsicum udáva, že chudnutie dokáže podporiť a pomôcť pri snahe znížiť hmotnosť, nie, že zázračne hmotnosť zníži.

Verdikt ohľadne papriky Capsicum. Funguje to?

Tak, ako pri väčšine produktov určených na diétu a diétne stravovanie, neexistuje jednoznačná odpoveď. Jednotlivci na určité doplnky reagujú rôzne a záleží na ich konkrétnej citlivosti voči danej látke.

Z vedeckého hľadiska sa však zdá, že pokiaľ Capsicum užívate v správnych dávkach a v správnom kontexte, teda napríklad ako súčasť zdravého chudnutia, má definitívne potenciál vaše chudnutie urýchliť.

Treba vziať do úvahy, že ide o prírodnú látku, ktorú konzumujeme v podstate pravidelne. Ak porovnávame papriku s inými látkami podporujúcimi chudnutie. Nie je preto na škodu, aby ju potenciálni konzumenti vyskúšali. Len tak zistíte, či bude u vás paprika fungovať. Vzhľadom na v podstate žiadne závažné vedľajšie účinky, ide o bezpečné riešenie a môžete sa sami rozhodnúť, či konkrétny výživový doplnok bude pre vás vhodný.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac