Kolagén a chudnutie

Posledná úprava 04.05.2022

Hydrolyzovaný kolagén je forma kolagénu, s ktorým sa môžete stretnúť ako s prísadou v želatíne, tabletkách a iných potravinách. Tento kolagén je proteín vyrobený z kostí a chrupaviek niektorých zvierat. Hydrolyzovaný kolagén sa vyrába odtučnením kostí, ich drvením alebo mletím, namáčaním v kyseline chlorovodíkovej, potom v roztoku hydroxidu sodného a nakoniec sa dehydratujú. Prášok, ktorý zostáva z tohto procesu, sa môže použiť na výrobu želatíny. Hydrolyzovaný kolagén sa stal prominentnou zložkou aj v niektorých produktoch na chudnutie.

História

Kolagén sa používa už viac ako 100 rokov pri výrobe želatíny. Prvá obchodná želatína v USA bola želatína Knox, ktorá bola uvedená na trh v roku 1800. Ďalšie produkty, ktoré prišli na trh o pár rokov neskôr, tiež používajú hydrolyzovaný kolagén, a dodnes sa používa v niektorých potravinárskych výrobkoch.

Chudnutie a svaly

Hydrolyzovaný kolagén sa používa aj v niektorých výrobkoch na chudnutie. Najmä v tých, ktoré nájdeme v podobe nápojov, ktoré účinkujú v spánku. Kolagén tiež pomáha uľaviť od bolesti kĺbov, ktoré sú spojené s artritídou. Niektoré štúdie uvádzajú, že hydrolyzovaný kolagén vykázal účinnosť pri znížení hmotnosti pri ľuďoch s nadváhou.

Hoci kolagén môže mať schopnosť posilňovať spojivové tkanivá v tele, nie je žiadny dôkaz o tom, že užívanie kolagénu podporuje rast svalov.

Úvahy

Vzhľadom k tomu, že kolagén je vyrobený buď z hovädzieho dobytka alebo z kostí morských živočíchov, kolagén na chudnutie nie je vhodný pre vegetariánov, alebo pre tých, ktorí sú alergickí na kôrovce.

Máte otázku týkajúcu sa tejto témy? Pýtajte sa



Podporte eOtazky lajkom

Čítajte viac

Blízke témy